Üniversitemizden Deprem Bölgesinde Bilim Şenliği

Üniversitemiz ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü, bilimin iyileştirici ve motive edici etkisinden yola çıkarak deprem bölgesindeki çocuk ve gençlere yönelik “Bilim Şenliği” düzenledi. Etkinlik, 10-12 Mayıs 2023 tarihleri arasında Gaziantep'in Islahiye ilçesinde gerçekleştirildi. 

Üniversitemiz, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü, TÜBİTAK iş birliğiyle düzenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekledi.  Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nihal Fırat Özdemir’in yürütücüsü olduğu TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği projesi, “Bilim Tarihi Atölyeleri” başlığı ile Gaziantep’in İslahiye ilçesinde gerçekleştirildi. “Bilim Her Yerde” temalı proje, deprem bölgesinde yaşayan çocuk ve gençlerin bilim tarihi ve bilimin gelişimini takip ederek yeniden motive olmaların ve yeni heyecanlar beslemelerini hedefledi. 

Etkinlikler 3 Gün Sürdü

Başta Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olmak üzere proje paydaşları Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İslahiye Kaymakamlığı ve Kağıthane Belediyesi; TÜRGEV, İslahiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İslahiye Belediyesinin katkıları ile etkinlik üç gün boyunca sürdü. 10-11 Mayıs 2023 tarihlerindeki atölyeler Kalyon – Konteyner Kent’te çadır içerisinde, 12 Mayıs 2023 tarihindeki atölyeler ise Cemil Meriç Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Bahçesi’nde gerçekleşti. Ayrıca etkinlik kapsamında 11-12 Mayıs 2023 tarihlerinde FSMVÜ Bilim Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar’ın da katıldığı bir konferans ve söyleşi programı oldu.

Tıptan Astronomiye 14 Atölye

Proje dahilinde 14 farklı atölye, deney ve etkinlik yapıldı. Etkinlik adları şöyledir:

“Bilim Tarihine ve Bilim Felsefesine Yeni Bir Bakış”, “Güneş Saati Deneyi”, “Usturlap Yapıyorum”, “Uluğbey Rasathanesi’nde Bir Gün”, “Da Vinci Köprüsü”, “Selçuklu Yıldızı ile Kitap Ayracı Tasarlıyorum”, “Bilim İçinde Tarih, Tarih İçinde Bilim”, “Platonik Cisimler Dünyası”, “Galileoskop, Küçük Kan Dolaşımı”, “Gökkuşağı Deneyi”, “Karanlık Oda”, “Arttırılmış Gerçeklik İle Uzay Mekiği Yapım Atölyesi”, “Vitray Cam Atölyesi” ve “Benim Şemsiyem, Benim Hikayem”.