Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu'nun Üçüncüsü Tamamlandı.

2018 yılında vefat eden, İslam bilimler tarihinin duayen ismi Prof. Dr. Fuat Sezgin hatırasına ve yükselen bilimler tarihi alanına katkıda bulunmak adına ilki 2019, ikincisi ise 2021 yılında düzenlenen İslam Bilim Tarihi Sempozyumu’nun üçüncüsü 25-26 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi'nde tertip edildi. Üniversitemiz, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, İstanbul Üniversitesi İslam Tetkikleri Enstitüsü ve TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) iş birliğiyle yapılan sempozyumun ana teması bu yıl “İslam Tarihinde Matematik Bilimler: Yeni Yaklaşımlar, Konular ve Bağlamlar" şeklindeydi.

Sempozyumun açılış konuşmasını icra eden Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı, 30’u Türk 16’sı yabancı olmak üzere 46 tebliğin yer aldığı sempozyumun yeni ve ufuk açıcı çalışmalara zemin oluşturacağının altını çizdi. Ayrıca sempozyumun zengin içeriğinin Fuat Sezgin Hocamızın başlattığı çalışmaların ulaştığı noktaları göstermesi bakımından da ayrı bir önem arzettiğini belirtti.

 

Maarif ve İlim

Sempozyumun açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i saygı, rahmet ve özlemle anarak sözlerine başladı. Rektörümüz, “Müslüman Doğu toplumlarının 19. yüzyılın başlarından itibaren modernleşme süreçleri, ilerlemeci birer karakter taşır. Yanı başımızda büyüyen, gelişen ve yayılan Batı uygarlığına karşı bizim de daha fazla çalışmamız ve ilerlememiz gerektiği, Müslüman toplumların okumuş yazmışları tarafından en çok dile getirilen hususlardan olmuştur. Çalışmak anlamında sa'y, ilerlemek anlamında terakki, Türk modernleşmesinin de en fazla ifade edilen kavramlarından ikisidir. Bu iki kavramın hedefi ise maarif ve ilim olarak kendisini gösterir.” ifadelerini kullandı.

Filizlenen Düşünceler

Bütün orta çağı dolduran, yeni çağda bile etkisini ve varlığını devam ettiren İslam bilim mevcudiyetinin üzerine sünger çeken yaklaşımlarla sürekli karşılaşıldığını örneklerle anlatan Rektörümüz, “Prof. Dr. Fuat Sezgin, art niyetli çevrelerin söylemlerini etkisizleştiren isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam bilim dünyasına dair yaptığı çalışmaların Batı ve Türkiye’de açtığı çığır çok önemlidir. Kendisinden sonra da takipçileri ve öğrencileri tarafından bu çalışmalar sürdürülmektedir. Bugünkü sempozyum da bu tohumun filizlenmiş olduğunun bir göstergesidir." diye konuştu.

Gelecek Nesillere Aktaracağız

İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak ise Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam bilim tarihinin sayfalarında henüz hayattayken unutulmaz bir yer edindiğini söyledi. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ilmini gelecek nesillere aktaracaklarını belirtti.  25 ve 26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ve Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun açılış konferansıyla başlayan sempozyumda, konuşmacılar on iki oturum halinde bildirilerini sundular.