Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı’yı Ebedî Aleme Uğurladık

30 Temmuz 2023 Pazar günü sabaha karşı geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden, Bilim Tarihi programı öğretim üyemiz ve Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Eyüpsultan Camii'nde öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Eyüpsultan Mihrişah Valide Sultan Haziresi’ne defnedildi.

Aile üyelerinin taziyeleri kabul ettiği cenazeye Mütevelli Heyet Başkanımız Mevlüt Uysal, Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu, üniversite camiasından çok sayıda akademisyen, hocamızın öğrencileri ve sevenleri katıldı.

Babam Hayırlı Bir Ömür Sürdü

Cenaze töreninde konuşan Ziya Küçükaşçı, "Babam, rahmetli Haluk Dursun'un cenazesinde 'Bir insanın değeri cenazesinin kalabalık oluşundan ve o kalabalığın farklı kesimlerden insanlardan oluşmasından belli olur. İnşallah Allah bize de böyle uğurlanmayı nasip eder.’ demişti. Hamdolsun ki dilediği gibi oldu. Buraya geldiğiniz, acımızı paylaştığınız için ailem adına teşekkür ediyorum." dedi.

Konya Kıymetli Bir Evladını Uğurladı

İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya, duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Mustafa Sabri Küçükaşçı’yı Gaziantep Valisi olarak görev yaptığım dönemde açılışı için geldiği bir hat sergisi vesilesiyle tanıdım. Orada başlayan dostluğumuz Topkapı Sarayı'nda görev yaptığı sıralarda mesai arkadaşı olarak devam etti. Mustafa hocamla birlikte çalışma imkânımız oldu. Kıymetli bir hoca olmanın yanında insan olarak da mümtaz bir şahsiyetti. Bu güzel ömrünü imanlı olarak yaşadı. Bugün sadece İstanbul için değil Mevlâna diyarı Konya için de acı bir gün. Mustafa hocam da benim gibi Konyalıydı. Konyalı hemşehrim olarak ne kadar üzülsek azdır. Bugün Konya da kıymetli bir evladını uğurluyor.”

Ülkemizi Temsil Etti

Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, 1964 yılında Konya'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamladıktan sonra 1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu.  1991 Haziran’ında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne araştırma görevlisi oldu. 1 Kasım 1996'da da Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Bölümünde İslam Tarihi ve Medeniyeti dersleri okutmak için öğretim görevlisi olarak tayin edildi. 1990’da Doktor oldu ve 2002’de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Orta Çağ Tarihi Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent olarak atandı.  10. 12. 2007’de Orta Çağ Doçenti unvanını aldı; 2010-2013 yıllarında MÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi ve 2013’te profesör oldu. 2013-2015 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü görevini üstlenen Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, 2015-2019 yılları arasında Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Merhum Prof. Dr. Halûk Dursun’dan sonra Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevini yürüttü. Başkanlığı süresince birçok müzecilik faaliyetlerinin yanında uluslararası ‘Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği’ başlıklı Japonya’da düzenlenen sergiye başkanlık etti. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı danışma kurulu ve Türk Tarih Kurumu asil üyesiydi.

Bilime Önemli Katkılar Sundu

TÜBA-MAARİF Vakfı ortaklığında hazırlanan Türk Eğitim Tarihi ansiklopedisinin ilim heyeti üyeliği, Milli Saraylara bağlı olarak kurulan Çamlıca Camii Çamlıca İslam Eserleri Müzesi’nin kuruluşunda Bilim Kurulu başkanlığı yapan Prof. Dr. Küçükaşçı, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesini Sevenler Derneği yönetim kurulu başkanlığını da üstlendi. İslâm tarihi ve kültürü, İslam düşüncesi ve tarih yazımı, Orta Çağda şehir, özellikle de Haremeyn şehirleriyle İstanbul’un tarihi ve kültürü alanında ve son asır Konya aileleri hakkında çalışmalar yapmış kitap ve makaleler yayımlamıştır. Yirmisi uluslararası olmak üzere çok sayıda sempozyuma tebliğ sunan Prof. Dr. Küçükaşçı, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde yedisi ortak olmak üzere seksen beş madde hazırlamıştır. 2021 yılında Üniversitemize katılan Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Bilim Tarihi programı öğretim üyesi ve Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü olarak görev yapıyordu.